Bejegyzések

TODO

Termék nevek a Phi-Divízióban

Bemutatkozásunk alatt biztosan szerepel a kreatív jelző. Ehhez a jelzőhöz hűen közös ötleteléssel nevezzük el rendszereinket illetve azok moduljait. Csak néhány példa a múltból: Riportoló rendszerünket anno a riportok cserepes elrendezése okán (tile) RepTile-nak, kereszteltük (ami ugye angolul a hüllőt jelenti) - Rep(ortok)Tile(elrendezésben). Annak moduljai pedig a hüllőkhöz híven: Iguanalizátor, KrokoDealer és TalloZoo neveket kapták. De említhetném a múltból a MÁV részére készített RenDezső telefonos alkalmazásunkat vagy a szintén tartozásra figyelmeztető T-nOszogató collection rendszerünket.

Szünetmátrix

„A legritkábban előforduló szünetminta”- elvén működő szünetbeosztó algoritmus

Legyen N db szünetmintánk (egymástól lényegesen eltérőek). Az egyszerűség kedvéért színeket rendeljünk az egyes mintákhoz. (piros, kék, sárga, zöld…) Egy új még szünet nélküli műszak gerenda színét szeretnénk meghatározni, úgy hogy a csoportjába tartozó k db gerendának már van színe. A vezérlő elv: Az új gerenda színe legyen a gerenda időintervallumában legritkábban előforduló szín. Ehhez a többi már kiszínezett gerenda azon részeit (ami lehet az egész gerenda is, ha közös kezdésűek) vesszük figyelembe, amelyek a színezendő új gerenda időintervallumába esnek (eleje és vége közé).

TODO

Multi-skilles automatikus műszakterv készítő (parkettázó) működése

A dolgozók képességei és jelentkező feladatok is több ún. skill-be sorolhatók. Ezekre a skillekre külön-külön készülnek forgalmi görbe becslések. Hogyan lehetne a rendelkezésre álló dolgozói erőforrásokból a leghatékonyabban műszaktervet készíteni úgy, hogy ezeket a terv-görbéket ideálisan fedjük le? Az egyes skill-eloszlások görbe alatti területe, mutatja, hogy összesen mennyi erőforrást igényelnek a tervidőszakban. Nyilván valahogy a skill erőforrás igények arányában kell az egyes dolgozók havi összmunkaidejét megosztani. Ha ezt horizontálisan tennénk, azaz az összóraszámát darabolnánk fel a skillerőforrás igények arányában, nagyon könnyen előállhatna az a helyzet hogy az egyes darabok nem állíthatóak elő az alapidejének egész számú többeseként.